Dlaczego żel podczas utwardzania piecze?

Dlaczego żel piecze?

Utwardzanie żelu polega na polimeryzacji pod wpływem promieniowania UV. Cząsteczki te przemieszczają się i łączą, a ich ruchowi towarzyszy wytwarzanie ciepła – im poruszają się szybciej, tym więcej ciepła wyzwalają.  W jego składzie znajdują się fotowyzwalacze,  które pobierają światło i wyzwalają całą reakcję utwardzania żelu w stosunkowo krótkim czasie.

Także nie każdy żel będzie piekł nas tak samo, wszystko zależy od zawartości wyzwalaczy reakcji utwardzania. Te żele które zawierają ich mniej będą wymagały mocniejszego światła, ale będą bardziej trwałe, elastyczne i nie zżółkną tak szybko. 

Osoby szczególnie wrażliwe na pieczenie przeważnie posiadają cienką lub zniszczoną płytkę. Kolejnym powodem wyraźnego pieczenia jest fakt że mamy nałożoną trochę za grubą warstwę masy. 

Pieczenie nie jest szkodliwe dla paznokci i nie musimy nikogo zmuszać do ciągłego trzymania dłoni w lampie, w takiej sytuacji możemy pozwolić na chwilowe wyjęcie dłoni z lampy. W tej sytuacji pomaga też przyciśnięcie palcy do blatu. Należy tutaj pamiętać by masa żelowa była w lampie trzymana tyle czasu, ile zaleca producent. 

Dobrym wyjściem jest zastosowanie lampy SUN 8 która posiada funkcje stopniowego nagrzewania się lampy ( patrz: Dlaczego SUN 8 ? )

 

 

 

 

Dodaj komentarz